NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ČERNÝ BEZ.
Sambucus nigra, bez černý

Popis.
Rozložitý keř nebo strom zřídka vyšší než 6 m se svétle šedohnědou, podélně rozpraskanou kůrou Větve majf uvnitř velkou bělavou dřeň. Lichozpeřené listy jsou dvoujařmé až třf jařme, podlouhle vejčité lístky jsou na okraji nestejně pilovité. Drobně pě-tipaprsčité žlutopílé květy tvoří ploché, bohaté chocholíkaté vrcholíky, které nepříjemně páchnou. Plody jsou kulovité bobule (peckovičky) až 6 mm velké a v době zralosti černé. Jejich šťáva má krvavě červenou barvu. Kvete od května do června.

Výskyt.
Je rozšířený v Evropě a v Přední Asii, u nás hojný u plotů, na rumištích, v lesích, hájích a křovinách.

Užívaná část.
Květ bez stopek a se stopkami (Flossambucisine štípíte, F. s. cum štípíte) a plod (Fructus sambuci).

Sběr a úprava.
Květ se sbírá za suchého počasí před úplným rozvitím. Vrcholíky se seříznou, věší se na motouz nebo se kladou na čistý papír a po zavadnutí se na sítech odrhnou. Opakovaným prosátím se odstraní nežádoucí příměsi Suší se ve stínu a pokud možno rychle. Aby se zachovala barva, je třeba chránit drogu před vlhkem. Při pomalém sušení droga hnědne. Teplota při umělém sušení nesmí být vyšší než 35°. Droga má silný pach a chutná slizovitě, nasládle a později poněkud škrablavě.
Plod se sbírá v úplné zralosti. Plodné vrcholíky se vystaví na slunci, až bobule scvrknou.
Droga je bez pachu a chuti nakysle svíravé.

Účinné látky a působení.
Květ obsahuje hlavně silici, glykosid rutin a sambunigrin, cholin, účinné látky blízké hormonům a tříslo-vinu. Ve zralém plodu jsou organické kyseliny, cukr, anthokyanová barviva, vitamín A a C a silice. Květy působí snížení horečky a diaforeticky, snad pro fytoncidní účinek, plody mírně projímavě. Bylo prokázáno, že plody černého bezu obsahují účinný faktor, který se dobře uplatňuje při léčbě bolestivých příznaků některých chorobných stavů.

Užití.
Vnitřně ve formě horkého nálevu jako diaforetikum a anti-neuralgikum (1 - 2 lžičky květní drogy na šálek vody) při onemocnění z nachlazení a při horečnatých onemocněních dýchacích cest a všude tam, kde předpokládáme, že potná kúra má své terapeutické zdůvodnění. Velmi dobré terapeutické výsledky a antineuralgická účinnost šťávy z plodů bezu černého byly prokázány u bolestivých zánětů periferních nervů (ischias, bolesti páteře apod). Dále se užívá k tišení křečí trávicího traktu a při nadýmání. Někdy se kombinuje s lipovým květem.

Léčiva.
Droga nebo přípravky z ní jsou obsaženy v Passitu, Dětském čaji s heřmánkem, Pulmoranu, Reduktanu, ve Species laxan-tes a Species urologicae Planta.